Beleven Zillertaler Krapfen

Zillertaler Krapfen

Culinair

Het Zillertal heeft een grote culinaire traditie. De vele hotels, restaurants en berghutten bieden alles van traditionele gerechten tot moderne gastronomische hoogstandjes. Welke Zillertaler gerechten moet je zeker eens uitgeprobeerd hebben en welke restaurants mag je niet links laten liggen bij een bezoek aan het Zillertal?

Wie de lijst met etenswaren bekijkt die allemaal uit het Zillertal afkomstig zijn, zal onder de indruk zijn. Spek, worst, schnaps, honing, brood, appelsap, peren, pruimen, kersen, kaas, melk, bier, kruidenthee, alles lokaal geproduceerd en met lokale ingrediënten. De hotels en restaurants in het gebied hebben vaak ieder hun eigen lokale leverancier, waardoor je in elk jaargetijde de lekkerste verse gerechten kunt voorgeschoteld krijgen.

Zillertaler Krapfen
Wie in het Zillertal verblijft moet zeker de Zillertaler krapfen eens uitgeprobeerd hebben. Dit zijn goudbruin gebakken deegflappen met een inhoud van aardappelen vermengd met diverse kaassoorten, waaronder de Zillertaler Graukäse. In de zomer is er in het dal het Krapfenfest, dat geheel in het teken staat van deze lokale specialiteit.

Behalve de krapfen zijn er nog ontelbare andere lokale producten, vaak met zuivel aan de basis. Zo is er de eerder genoemde Graukäse, waar ook een soep van gemaakt wordt, de Zerggl (ook een mengsel van aardappel en kaas), Schlichtanudeln (soort kaaspasta), Melchamuas (een pannenkoek met rode bessen), en een lokale variant van de overbekende Kaiserschmarrn. Ter versterking van de inwendige mens zijn er ook talrijke dranken uit te kiezen. Schnapps van peren of appels bijvoorbeeld, maar ook kent het Zillertal een lokaal geproduceerd bier, waarvan de geschiedenis zo’n 500 jaar teruggaat.

Restaurants
Het Zillertal telt vele rustieke restaurants die een mengeling van traditionele en moderne populaire gerechten op de tafel zetten. De geschiedenis van sommige restaurants gaat vele tientallen of honderden jaren terug. Landgasthof Linde in Stumm bijvoorbeeld, wordt gerekend tot een van de oudste herbergen van het dal. Je kunt er onder meer genieten van een overheerlijke hertenrugfilet in de gemoedelijke atmosfeer van het restaurant. Misschien nog wel wat ouder is Wirtshaus zum Griena te Mayrhofen. Deze sfeervolle eetgelegenheid bevindt zich in een van de oudste huizen van Mayrhofen en biedt een traditionele kaart met uitstekende maaltijden.

Der Metzgerwirt in Uderns heeft als motto “Einfach gut”, en daar is niets teveel mee gezegd. Het eeuwenoude familiebedrijf werd in 2003 grondig gerenoveerd en de jongste generatie runt behalve het restaurant ook een slagersbedrijf. De keuken is er een voor genieters, met regelmatig wisselende gerechten, voornamelijk met lokale producten bereid.

Weet jij een restaurant waar je ook de beste gerechten van het Zillertal krijgt voorgeschoteld? Laat dan even wat van je horen in de reacties hieronder!

Tags: , , , , , , , , , , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Terug naar boven ↑